Меню
Меню

КАК СПЯТ АСТРОНАВТИТЕ В КОСМОСА

КАК СПЯТ АСТРОНАВТИТЕ В КОСМОСА

Как спят астронавтите в Космоса

Няма нищо по-добро от това да се сгушиш в леглото след дълъг работен ден. За много от нас сънят  е време да отпуснем уморените си мускули и да заредим за следващия ден. Това важи и за астронавтите, чиито навици за сън не се различават много от нашите на Земята.

 В Космоса няма „горе“ и „долу“, тези понятия са заменени с микро гравитация. Преведено на обикновен език това означава, че астронавтите са в безтегловност и могат да спят във всяка позиция. За да го направят, те трябва да закрепят спалния си чувал към някоя стена или към тавана, за да не се носят свободно из пространството.

 Да си в Космоса е вълнуващо, но при много астронавти може да повлияе на режима за сън. Някои споделят, че сънуват различни сънища, дори кошмари, а други признават, че хъркат.  

 Като много от нас, астронавтите имат различни техники, които им помагат да спят. Ето някои от тях, приложими и на Земята:

Сън, обучение и тренировки

Сънят на астронавтите се влияе от много различни фактори. Също като нас, те имат нужда да знаят какви точно. За мнозина нещата се заключават около това да тренират правилно и да избягват взирането в екрана преди лягане. 

Сън по график

Необходимо е астронавтите да упражняват тялото и ума си да следват 24-часовия циркаден ритъм – както обикновените хора, които са будни през деня и спят през нощта. Тъй като в Космоса няма естествена светлина, те спят по 8 часа на нощ по график.

Среда за сън

Полагат се всякакви усилия, за да могат астронавтите да получават здравословен сън без прекъсвания. Личните кабини позволяват да се използват различни фактори, които да подпомогнат лесното заспиване – температура, светлина, приток на въздух, шум и въглероден диоксид.

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Категории за статии

Последни статии

Последни коментари

Блог

Блог

КАК СПЯТ АСТРОНАВТИТЕ В КОСМОСА

КАК СПЯТ АСТРОНАВТИТЕ В КОСМОСА

Как спят астронавтите в Космоса Няма нищо по-добро от това да се сгушиш в леглото след дълъг работен ден. За много от нас сънят  е време да отпуснем уморе Как спят астронавтите в Космоса Няма нищо по-добро от това да се сгушиш в леглото след дълъг работен ден. За много от нас сънят  е време да отпуснем уморе 2019-03-06T11:31:18+02:00 КАК СПЯТ АСТРОНАВТИТЕ В КОСМОСА

<p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Как спят астронавтите в Космоса </strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Няма нищо по-добро от това да се сгушиш в леглото след дълъг работен ден. За много от нас сънят &nbsp;е време да отпуснем уморените си мускули и да заредим за следващия ден. Това важи и за астронавтите, чиито навици за сън не се различават много от нашите на Земята.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span><span style="font-size: 12pt;">В Космоса няма &bdquo;горе&ldquo; и &bdquo;долу&ldquo;, тези понятия са заменени с микро гравитация. Преведено на обикновен език това означава, че астронавтите са в безтегловност и могат да спят във всяка позиция. За да го направят, те трябва да закрепят спалния си чувал към някоя стена или към тавана, за да не се носят свободно из пространството.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span><span style="font-size: 12pt;">Да си в Космоса е вълнуващо, но при много астронавти може да повлияе на режима за сън. Някои споделят, че сънуват различни сънища, дори кошмари, а други признават, че хъркат. &nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span><span style="font-size: 12pt;">Като много от нас, астронавтите имат различни техники, които им помагат да спят. Ето някои от тях, приложими и на Земята:</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Сън, обучение и тренировки </strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Сънят на астронавтите се влияе от много различни фактори. Също като нас, те имат нужда да знаят какви точно. За мнозина нещата се заключават около това да тренират правилно и да избягват взирането в екрана преди лягане.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Сън по график </strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Необходимо е астронавтите да упражняват тялото и ума си да следват 24-часовия циркаден ритъм &ndash; както обикновените хора, които са будни през деня и спят през нощта. Тъй като в Космоса няма естествена светлина, те спят по 8 часа на нощ по график.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Среда за сън </strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Полагат се всякакви усилия, за да могат астронавтите да получават здравословен сън без прекъсвания. Личните кабини позволяват да се използват различни фактори, които да подпомогнат лесното заспиване &ndash; температура, светлина, приток на въздух, шум и въглероден диоксид.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки